Hitta jobb som historiker

Är du utbildad inom historia? Har du specialiserat dig inom europeisk historia? Då funderar du kanske på vilka alternativ du har. En historiker har inte ett traditionellt yrke som en jurist eller läkare, så vad kan man egentligen jobba med om man läst historia?

Förbättra dina chanser att hitta jobb

Innan vi tittar på vilka jobb du kan ansöka om är det viktigt att du är en så pass bra kandidat som möjligt. Här är ditt cv av väldigt stor betydelse. Därför är det klokt att använda en bra cv mall och skriva ett cv som gör dig mer intressant för arbetsgivare. Att skriva ett vasst cv är inte alltid så lätt, men med hjälp av en cv mall blir det genast enklare även för dig som inte riktigt vet var du ska börja.

Arbetsområde för historiker

Som historiker har du flera möjligheter. Du som är specialiserad inom europeisk historia har kanske flera möjligheter än andra. Exempelvis kan du arbeta inom EU:s organ eller europeiska institutioner som arbetar med kulturfrågor och integration. Det finns även goda möjligheter att arbeta på museer inom hela Europa, men även utanför.

Många som har avlagt en kandidat- eller masterexamen med historia som huvudämne väljer att bli historielärare. Då behöver du i regel läsa till pedagogik. Ett annat spännande alternativ är att hålla på med forskning. Håll utkik efter lediga doktorandtjänster både på svenska och utländska universitet. Som forskare kan du lära dig ännu mer om ämnet som intresserar dig mest. Oftast innebär en doktorandtjänst också att du får undervisa en kurs på universitetet.