Antikens underbara hus

Ända sedan människan flyttade in i grottorna har hon tyckt om att ha det fint omkring sig. Grottmålningar och snäckhalsband från tiotusentals år sedan visar hur stenåldersmänniskan tyckte om att dekorera både sig själva och sin omgivning. Under historiens lopp har huset förändrats på flera vis men själva grundtanken med sovrum, vardagsrum och kök har förblivit den samma.

Om du planerar att renovera hemma eller fixa till i trädgården då kan du hitta massor av material och verktyg hos byggmax, till exempel färg, hyllor, tapeter och blommor. Med kreativiteten till hjälp kan du hämta inspiration från historiska hem och i den här artikeln kan du läsa om hur antikens människor tyckte om att leva.

Färger och vackra trädgårdar

Många tänker på antiken som något marmorvitt och färglöst men i själva verket älskade antikens folk färg. Om de kunde målade de väggarna från topp till tå och de lät skickliga hantverkare lägga enorma mosaiker på golven. Mosaikerna föreställde allt från fantasidjur och fiskar till gladiatorer och vaktande hundar. Riktigt så färggrant och intrikat kanske du inte vill ha det hemma, men du kanske skulle tycka om några vackra tapeter på väggarna eller färggranna gardiner?

Antikens människor älskade också sina trädgårdar och förutom vackra blommor och växter tyckte de om att installera fontäner och dekorera med amforor och statyer. Ju rikare en person var desto pampigare blev både hemmet och trädgården och faktum är att det även idag är populärt med snygga, väldesignade uteutrymmen.

Den antika hemmet hade däremot förhållandevis små kök och det berodde på att rika människor hade slavar som skötte matlagningen. Det innebar att det inte gavs någon uppmärksamhet på saker som bekvämlighet eller ergonomi utan slavarna förväntades göra sitt jobb utan att klaga. Än idag kan man se det i gamla paradvåningar där köken ofta är små. Det var inte förrän ägarna själva tog över matlagningen från tjänstefolket som kök började bli större.