Historiska elpriser

Det är ingen nyhet för de allra flesta att elpriserna alltsedan hösten 2021 har nått historiskt höga nivåer som har påverkat många svenska hushåll negativt. Under vintern 2022 nådde elpriserna 8 kronor per kilowattimme, vilket i södra Sverige resulterade i fakturor i 20 000 kronors-klassen för hushåll med jordvärme.

Bakomliggande påverkansfaktorer

Vad beror dessa extremt höga elpriser på och vem är ansvarig för denna prissättning? Det är en komplicerad fråga och ansvariga politiker undviker helst att försöka reda ut begreppen. För dig som kund är det betydligt enklare att få svar på övriga elfrågor som inte har med elpriser och dess orsak att göra. Behöver du spara pengar på elen kan du ta kontakt med Clas fixares elektriker i Nacka som kan hjälpa dig att installera elbesparande åtgärder som till exempel en ny elcentral eller utföra nödvändiga felsökningar. Du kan både begära offert och boka tid direkt på hemsidan clasfixare.se samt läsa mer om hur du kan minska din elförbrukning hemma och på så sätt spara pengar när höst och vinter är i antågande.

Den historiskt negativa prisutvecklingen gällande elpriserna accelererade gradvis över hela landet och konsumenterna vill veta varför. Elpriserna är beroende av det höga priset på framför allt fossila bränslen, men också den fria europeiska elmarknaden som faktiskt gör att Sverige inte bara importerar el utan också höga elpriser. Tyvärr ser prognosen inte ljus ut framöver eftersom Rysslands krig mot Ukraina driver upp naturgaspriserna. Ryssland har nämligen stoppat exporten till Europa som istället måste hitta andra energikällor.