Karl X Gustav

Karl X Gustav föddes 8 november 1622. Han var son till en tysk greve och en svensk prinsessa, men tillbringade hela sin uppväxt i Sverige. Men eftersom att hans far var tysk växte han upp med tyska traditioner och med tyska som modersmål. Han var kusin till drottning Kristina, och under några år verkade det som att de skulle gifta sig, men till slut tackade Kristina nej. Men hon utsåg honom till tronarvinge.

Så när Kristina abdikerade för att kunna konvertera till katolicismen blev Karl Gustav krönt till kung av Sverige. Han gifte sig med Hedvig Eleonora av Holstein-Gottorp och de fick en son, Karl, tillsammans.

Karl X Gustav tog över ett land med många nya erövringar och många interna frågor som behövde lösas. Men Kar Gustav bestämde sig istället för att, ett år efter att han krönts till kung, dra ut i krig mot Polen. Polen var en gammal fiende till Sverige, och dessutom började Ryssland röra sig åt det hållet och Karl Gustav ville komma före ryssarna. Men kriget i Polen skapade många problem. Många andra länder blev störda av att Sverige ingrep i Polen, och snart underminerades Karl Gustavs ställning i landet rejält och han fick många fiender. Till slut kom även en krigsförklaring från Danmark.

För att klara av att finansiera krigen genomförde Karl Gustav så kallade

Post navigation