Tak då och nu

Taket är en av de mest komplicerade delarna av ett hus då det först och främst ska bära men också skydda dem som bor därinne från olika väderlekar. Under vintermånaderna ska det klara av snö och is och på sommaren ska det inte bli för varmt. Taket ska också passa rent estetiskt med huset och resten av omgivningarna.

Genom tiderna har hustak gått igenom olika förändringar vad gäller byggteknik, material och design. Det har lett till många olika stilar, från Alpernas karaktäristiska sadel- och pulpettak till Kykladernas platta varianter. Om du själv går i tankarna på att byta eller reparera ditt tak kan du välja bland flera alternativ. Med en pålitlig firma som https://dmtak.se/ kan du räkna med att få jobbet gjort snyggt, säkert och effektivt.

Från antiken till idag

De allra första taken bestod förmodligen av enkla strukturer bestående av grenar, lera och halm. För cirka 10 000 år sedan började människor i Kina forma och bränna lertegel för sina tak och traditionen spred sig så småningom till resten av världen. Antikens romare var inte bara duktiga på att göra vackra husinteriörer och trädgårdar, de gjorde även mycket hållbara och funktionella tak. För den som har turen att besöka platser som Herculaneum och Pompeji är det första intrycket att alla tak är borta då de rasade under tyngden av all aska och pimpsten vid Vesuvius utbrott. Vid närmare inspektion går det dock fortfarande att se gamla takbjälkar och takpannor som ser förvånande moderna ut.

Uppe i Norden var det framförallt kyla snarare än jordbävningar och vulkanutbrott som var den främsta fienden och det fick nordborna att utveckla taktekniker som isolerade huset väl. Taken var oftast sadelformade och förseddes med ventilationshål eftersom skorstenar ännu inte fanns och den enda värmekällan var öppna eldar. På taket lades material som vass, näver och torv i tjocka lager, vilket höll värmen inne och fukten ute.

Tak som en del av naturen

När du lägger ett tak till ditt hus är det alltid snyggt om det passar in i sina omgivningar. Det kan uppnås genom att du låter använda samma material som de omgivande husen eller att du låter måla ditt tak i färger som smälter in. En gammal, skandinavisk tradition är så kallade gröna tak där ett lager jord läggs direkt på taket och gräs och sedum sedan växter ur det. Resultatet blir ett levande tak som isolerar väl från både buller och klimat, och det är ingen tillfällighet att det tidigt blev populärt på nordligare breddgrader.

Vid takläggning är det viktigt att du får ett gediget jobb gjort och att det passar den del av världen du bor i. Anlita därför alltid professionella takläggare som tar med alla faktorer i beräkningen för ett tak som håller länge, klarar klimatet, är snyggt och ger hushållets medlemmar skydd.