Drottning Kristina

Kristina var dotter till Gustav II Adolf och hans hustru Maria Eleonora av Brandenburg. Hon var deras enda överlevande barn, och när hon föddes trodde alla först att hon var en pojke. Men när kungen fick veta att han hade fått en dotter, och inte en son, blev han trots alla förväntningar glad. Han gjorde Kristina till tronföljare ifall att han inte skulle få någon son.

Redan innan Kristina hade hunnit fylla sex år stupade hennes far, och hon blev Sveriges drottning. Men landet styrdes av en förmyndarregering, ledd av Axel Oxenstierna, tills Kristina var 18 år gammal och myndig att ta över regerandet av Sverige.

<p>Kristina var mycket intresserad av politik, män även av kultur och vetenskap. Hon ägnade sig hellre åt olika sporter än åt handarbete, och var nog vad man idag hade kallat en pojkflicka.

Men Katarina bar på en hemlighet. I det protestantiska Sverige blev hon mer och mer övertygad om att katolicismen var den enda rätta religionen. Hon valde därför att efter flera år av övervägande år 1654 abdikera från den svenska tronen för att kunna konvertera till katolicismen. Sina resterande år tillbringade hon huvudsakligen i Rom, där hon också dog.