Tandvård genom historien

Tänder kan vara både en källa till glädje och en sann plågoande. Medan de behövs för att vi ska kunna tugga maten kan de samtidigt orsaka problem. Med tandhygienen har det varit lite si och så genom historien, och metoderna att bota värk har varierat kraftigt.

Antikt drama och modern teknologi

Tillhör du den stora kategori av människor som hellre går med tandvärk än att gå till tandläkaren? Då är du långt ifrån ensam. Som tur är finns det dock tillgång till både smärtlindring och modern teknologi när det kommer till tandvården. Idag kan du få hjälp med dina visdomständer på ett smidigt sätt, medan folk utsattes för rena tortyren fram till för inte så länge sedan. Förr kunde man inte heller förebygga problemen eftersom man inte visste hur inflammationer, karies och infektioner fungerade. Istället sysslade man med allt från konstiga brygder till magi, exempelvis örter, att äta kattlort, be böner och att sätta glödande spikar i värkande tänder. Allt det där tillhör idag det förflutna och kan vara värt att tänka på när du behöver gå till tandläkaren.

Historisk tandvärk

Det finns många berättelser från historien som berättar om personer som led av svår tandvärk. Gustav Vasa ska ha varit plågad under stora delar av sitt liv, och Ludvig XIV av Frankrike hade extrema problem med tänderna. Drottning Elisabet I av England hade förruttnade tänder, berättas det. Trots att de var kungligheter hade deras läkare inte den kunskap som finns idag, och därför fick de genomgå svåra plågor. Att ha tillgång till den moderna tandvård vi har idag är därför ett privilegium, och vi slipper de våndor våra förfäder utsattes för.