Loggor och design genom tiderna

Det är lätt att tro att mycket av det vi ser omkring oss idag är helt nytt, inte minst när det kommer till marknadsföring. Faktum är dock att slogans, loggor och varumärken har använts sedan urminnes tider.

För den som är företagare är det viktigt med bra design. Att anlita en professionell designbyrå är A och O för att marknadsföringen ska skötas snyggt och att produkterna presenteras på ett effektivt sätt. Det handlar både om den konstnärliga sidan av design och att det som ska säljas kommer med sitt individuella budskap. En bra designbyrå kan hjälpa till med allt i den vägen.

Design under antiken

Redan för tusentals år sedan brukade konstnärer, butiksägare och producenter av olika varor använda sig av specifik design för att marknadsföra sig. I antikens Grekland brukade till exempel vinproducenter använda sig av varumärken som målades i dryckeskärl, gärna med motiv av någon kändis. När vinet var uppdrucket trädde bilden fram och det ansågs kunna locka till sig nya konsumenter. I Pompeji och andra delar av romarriket gjorde man reklam genom att måla bilder på sina produkter och att skriva slogans i stil med “Kom och drick” på husväggar och utanför tavernor. Den allra äldsta marknadsföringen kommer dock från Syrien där man för 4500 år sedan avbildade människor som drack öl!

Svensk reklam i historien

Till Sverige kom reklamen ganska sent – någon gång på 1600-talet. Det finns exempel på reklamblad som delades ut under medeltiden men den allra första annonsen dök inte upp förrän år 1645. Den gjorde reklam för en psalmbok och snart hakade många andra på för att marknadsföra produkter och tjänster.